sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Esittelyssä: Neitokakaduni

Takana Tiuhti, edessä Juuso
Pienimuotoiseen parveeni kuuluu tällä hetkellä neljä neitokakadua: Onni, Josefiina, Juuso ja Tiuhti. Kevättalvella 2016 näin facebookissa ilmoituksen, jossa paikallisen vanhainkodin neitokakadupariskunta etsi uutta kotia. Lintujen hoitaja oli jäämässä eläkkeelle. Joissain asioissa olen hyvin äkkipikainen ja päättäväinenkin. Mun oli vaan saatava nämä linnut, etteivät joudu huonoon kotiin. Laitoin viestiä ja lähdinkin jo saman viikon aikana katsomaan lintuja. Ja niinhän siinä kävi, että linnut lähtivät mukaani heti.

Onni ja Josefiina olivat entisessä kodissaan ulkoilleet häkkinsä ulkopuolella huoneessa vain harvoin, joten ensi alkuun lintujen oli vaikea ymmärtää, että häkin avoimesta ovesta olisi päässyt pois. Linnuilla kestikin kaksi viikkoa tulla häkistä ulos. Josefiinasta kehittyi taitava lentäjä, mutta Onnilla on yhä vaikeuksia nousuissa ja laskeutumisissa ja se harvemmin vapaaehtoisesti lentääkään. Tiuhtin kanssa ystävystyttyään se on kyllä paljon aktiivisempi kuin aiemmin :)

Juuso ja Tiuhti tulivat minulle nyt kesällä 2017 ja kotiutuivatkin heti loistavasti. Pojat alkoivat heti uteliaina tutkimaan uutta ympäristöä ja tekemään tuttavuutta Onnin ja Josefiinan kanssa. Olin todella yllättynyt siitä miten reippaita pojat olivatkaan. Onni ja Josefiina ovat olleet paljon varautuneempia ja tuntuvat syvästi järkyttyvän kaikesta uudesta. Laitoin kaksikolle joskus uuden lelun häkkiin ja meni viikko ennen kuin kumpikaan uskaltautui edes samalle orrelle :'D Tiuhti ja Onni tulivat minulle Kodinvaihtajat ry:n kautta. Tämänkin ilmoituksen bongasin facebookista. Kaksikon entinen omistaja oli ilmeisesti joutunut luopumaan linnuista sairauden takia. Pojat ovat äänekkäitä ja eloisia kavereita. Tiuhti ja Juuso lyöttäytyivät yhteen lähes heti ja ovat nykyään kuin paita ja peppu. Linnut myös muistuttavat kovasti toisiaan ja joskus saakin katsoa kahteen kertaan kumpi on kumpi.

Kaikki lintuni ovat siis kodinvaihtajia. Tiuhti on porukan kesyin ja onkin pari kertaa lentänyt päälaelleni. Kukaan linnuista ei erityisemmin rakasta ihmisen seuraa, mutta lähes kaikki saan houkuteltua hirssitähkän avulla kädelleni. Onni ja Juuso ovat melko epäileväisiä ja saattavatki uhata purra jos liikautan sormeani hirssin syönnin lomassa. Josefiinaa on helpompi motivoida ruualla ja se mieluummin väistääkin kuin turvautuu hyökkäykseen.

Tiuhti on (ainakin omasta mielestään) porukan pomo. Se toisinaan jahtaa Juusoa vapaana ollessaan. Onni jumaloi Tiuhtia ja seuraa sitä joka paikkaan :D Juuso yrittää toisinaan lauleskella Josefiinalle, mutta Josefiinaa ei kiinnosta. Josefiina on porukan pahnanpohjimmainen ja viihtyy paljon yksikseen tai sitten "sopivan hajuraon" päässä Juusosta. Onnilla on aikalailla vain yksi tietty laulunpätkä, jota se ennen lauloi paljonkin. Nykyään sitä kuulee harvemmin. Juuso yrittää tehdä vaikutusta Josefiinaan omanlaisella "tirputuksellaan". Tiuhti laulelee vähän samaan tyyliin kuin Onni, mutta paljon melodisemmin. Ja lisäksi joko Tiuhti tai Juuso osaa imitoida palovaroitinta lintumaiseen tyyliin :D En ole vaan vielä saanut selvää kumpi on kyseessä (ääni loppuu kun avaan oven).

Josefiina on noin 13 vuotta, Onni 12 ja Tiuhti sekä Juuso ovat kumpikin arvioitu noin 10-vuotiaiksi. Onnilla ja Josefiinalla on ollut kokoajan pieniä sulkapeiteongelmia eli kaljuja laikkuja kainaloissa, selässä ja jaloissa. Onneksi kyseessä ei vaikuta olevan mitään tarttuvaa, sillä Tiuhti ja Juuso ovat säilyttäneet sulkapeitteensä siistinä. Josefiina on linnuista ainut, jolla on rengas. Sillä on avorengas, jossa lukee SE ja joitain numeroita eli oletan kirjainyhdistelmän viittaavan Ruotsiin linnun syntymämaana. Tiuhtilla puuttuu kynsiä muutamasta varpaasta ja yksi kynsi on kasvanut vääntyen ylöspäin eli jonkinlainen tapaturma sille on joskus näyttäyt tapahtuneen. Menoa kynsien puuttuminen ei haittaa onneksi yhtään.

Tiuhti & Onni

Josefiina
Tiuhti & Onni
Tiuhti & Onni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoithan?:)

SM kisakatsomossa ja talkoohommissa

Lauantaina (12.8.2017) lähdin aamuseitsemältä ajelemaan kohti Orimattilaa. Orimattilan raviradalla järjestettiin siis ratsastusjousiammu...